Arktisk Verdiskaping 2013

Arktisk Verdiskaping 2013

Nord-Norges mest nyskapende matprodukt 2013 kommer fra Halvors Tradisjonsfisk i Tromsø, og fikk juryen til å utbryte ”djevelsk godt” under prøvesmakingen.

Halvor Hansen gikk til topps med Halvors Tørrfiskstrimler”. Produktet hadde, som eneste av de i alt 19 som deltok, toppscore på samtlige ”sjekkpunkter”: Smak, konsistens, utseende, innovasjon, produksjonsprosess og presentasjon. I tillegg vurderes bruken og profileringen av nordnorske råvarer og identitet samt markedspotensialet.

Juryen på fem med TV-kokk Wenche Andersen i spissen hadde en utfordrende jobb, men var enstemmig i sin omtale av gull-vinneren: - Dette er et produkt vi har stor tro på. Råvaren er blitt godt tatt vare på i produksjonsprosessen. Emballasjen er nytenkende og salgsfremmende. Tørrfiskstrimlene er brukervennlig – det er enkelt og gryteklart, og har mange bruksområder. Det blir lett å skaffe nye brukere av tørrfisk!

Sølvet gikk til” Klemetøl” fra Hemnes Mikrobryggeri AS på Helgeland. Juryen sier at dette er et øl med mye smak fra et av de første mikrobryggeriene i Nord-Norge. De mener det vil være spennende å sette nordnorsk mat til dette ølet. Klemetøl har ei god historiefortelling, og er smaksatt med kongsgress.

Tredje pris gikk til ”Varmrøkt hval” fra Borealis Gourmet, som holder til i Talvik ved Alta. Dette er et produkt som går til HORECA markedet (hotell, restaurant og catering). Juryen mener det godt kunne selges i dagligvare, oppskjært i tynne skiver for at flere mennesker kan oppleve den gode smaken av hval. Den er nennsomt saltet, mild og god røyksmak og mørt.

Hederlig omtale gikk til Sæterstad Gård i Hattfjelldal for ”Kaldrøkt fjellrøye”, ”Halvors Lutefisk loin” fra Halvors Tradisjonsfisk AS i Tromsø og ”Lammeribbe” fra Lofotlam SA på Leknes.

I år deltok 14 lokale matprodusenter fra hele Nord-Norge. 1.premien er på 30.000 kroner, mens 2. og 3. premien er på hhv 10.000 og 5.000 kroner.

JURYEN: Juryleder er den kjente TV-kokken Wenche Andersen. Med seg i juryen har hun Johnny Trasti, kjøkkensjef på opplevelsesbedriften Sorrisniva, Roald Nilsen, markedssjef i Coop Norge Handel Tromsø, Ola Reibo, som driver reklame- og designbyrået Reibo, og Irene C. Olsen, nyutdannet konditor fra Thon Hotel.