6 tips for å fly med hund og katt

Innlegget er sponset

Planlegger du en ferie, men gruer deg til å forlate din firbente pelsbaby? Blir du stresset av tanken på å fly, for ikke å snakke om å fly med kjæledyret ditt? Da trenger du ikke bekymre deg lenger! I dette blogginnlegget vil vi dele 6 uvurderlige tips for deg som skal fly med hund og katt. 

Enten du er en erfaren reisende eller en som flyr for første gang, er denne artikkelen et must for alle som ønsker å sikre kjæledyrets komfort, sikkerhet og velvære under hele reisen. Så fest sikkerhetsbeltet og gjør deg klar for et eventyr i luften som både du og din pelskledde venn kan nyte!

Gjør undersøkelser før du setter deg på flyet

Noe av det første du bør gjøre før du bestiller flyreisen, er å sjekke flyselskapets regler og forskrifter for reiser med kjæledyr. Hvert flyselskap har sine egne retningslinjer, og det er viktig å sette seg inn i dem for å unngå overraskelser eller komplikasjoner i siste liten. Noen flyselskaper har begrensninger når det gjelder størrelse eller rase på kjæledyrene som tillates om bord, så sørg for å avklare dette på forhånd.

Når du reiser med kjæledyr, må du i tillegg ha med deg papirer fra veterinæren din. Denne dokumentasjonen omfatter vanligvis helsesertifikat, vaksinasjonsbevis og noen ganger til og med en bekreftelse på mikrochip. Det er viktig å rådføre seg med veterinæren i god tid for å sikre at alle nødvendige papirer er i orden og oppdaterte.

Hvis du reiser utenlands, må du være oppmerksom på at det kan være enda strengere krav for å reise med eller importere kjæledyr. Noen land har spesifikke karanteneperioder, vaksinasjonskrav eller restriksjoner for visse raser. Sørg for å sette deg grundig inn i bestemmelseslandets regler for å unngå problemer ved ankomst.

For å sikre en komfortabel reise for kjæledyret ditt, bør du vurdere å investere i en passende bærer eller kasse. Bæreren skal være godt ventilert, sikker og romslig nok til at kjæledyret ditt kan stå, snu seg og ligge komfortabelt. La oss handle hundebur i aluminium som passer dine behov og holder kjæledyret ditt trygt.

Gjør kjæledyret ditt kjent med transportkassen i ukene før reisen, slik at det forbinder den med positive opplevelser. Dette vil bidra til å redusere stress og angst under reisen.

Få en ren helseattest fra veterinæren din

Veterinæren din vil nøye vurdere kjæledyrets generelle helse og ta hensyn til rase, temperament og alder. Denne vurderingen er avgjørende for å avgjøre om kjæledyret ditt er i stand til å takle påkjenningene ved en flyreise. Ved å rådføre deg med veterinæren din kan du få verdifull innsikt i eventuelle helseproblemer som kan oppstå under reisen.

Et viktig dokument du trenger før du flyr med kjæledyret ditt, er en signert helseattest. Veterinæren din vil gi deg denne attesten, som er et bevis på at kjæledyret ditt er riktig vaksinert og ved god helse til å reise med fly. Ikke bare er dette et obligatorisk krav for de fleste flyselskaper, men det sikrer også at kjæledyret ditt er klart for den kommende reisen. Ta kontakt med flyselskapet ditt på forhånd for å få vite hvilke krav de stiller til helsesertifikatet.

helseattest fra veterinæren din

Å fly kan være en stressende opplevelse for katter og hunder. Høydeforskjellene og de høylytte motorene kan overvelde selv de mest avslappede kjæledyrene. Hvis den pelskledde vennen din har en tendens til angst eller nervøsitet, bør du rådføre deg med veterinæren om et beroligende middel. Denne medisinen vil bidra til å holde kjæledyret rolig og avslappet under hele flyturen, noe som gjør reisen til en mer behagelig opplevelse for dere begge.

Ved å samarbeide med veterinæren og få en ren helseattest kan du være trygg på at du har tatt alle nødvendige forholdsregler for å gjøre reisen trygg og behagelig for din kjære katt eller hund.

Organiser dokumentene til kjæledyret ditt på forhånd

Et av de viktigste dokumentene du trenger for kjæledyret ditt, er pasientjournalen. Disse journalene inneholder informasjon om vaksinasjoner, helsehistorikk og eventuelle sykdommer. Flyselskaper krever ofte oppdaterte vaksinasjonsjournaler, spesielt for sykdommer som rabies. Det er viktig å sørge for at kjæledyrets vaksinasjoner er oppdaterte, og at du har den nødvendige dokumentasjonen for å bevise det.

Når du reiser med kjæledyret ditt, bør du alltid ha med deg en kopi av helsejournalen og vaksinasjonsjournalen. Dette er viktig i nødstilfeller eller hvis flyselskapet krever ytterligere bekreftelse. Å ha disse dokumentene lett tilgjengelig kan spare deg for unødvendig stress og forsinkelser på reisen. Det er lurt å oppbevare både fysiske og digitale kopier av disse journalene, for du vet aldri når du kan få bruk for dem.

I tillegg til journaler er det også lurt å ha en kopi av kjæledyrets identifikasjonspapirer, for eksempel mikrochipinformasjon eller merkelapper. På den måten kan du være sikker på at kjæledyret ditt enkelt kan identifiseres og gjenforenes med deg hvis det kommer bort fra deg på reisen.

For å holde orden bør du lage en egen reisemappe for kjæledyrets dokumenter. Denne mappen bør inneholde alle relevante papirer, for eksempel legejournaler, identifikasjonspapirer og andre dokumenter som flyselskapet krever. Oppbevar mappen på et trygt og lett tilgjengelig sted, for eksempel i håndbagasjen eller i en dertil beregnet lomme i reisevesken.

Vanlige reisedokumenter inkluderer:

  • Vaksinasjons- og legejournaler
  • Liste over medisiner med doseringsmengder
  • Helseattest for kjæledyr signert av veterinæren

Øv deg på å bruke en transportkasse

For å sikre en smidig og behagelig reise er det viktig å øve på å bruke en kasse før du flyr. Uansett om kjæledyret ditt allerede er trent til å ligge i en kasse eller ikke, er det viktig å sette av tid til å venne det til å ligge i en kasse over lengre tid. Ved å starte denne prosessen tidlig kan du minimere angsten og hjelpe kjæledyret ditt til å føle seg tryggere under flyturen. Hvis kjæledyret ditt ikke er trent til å sitte i en kasse, anbefales det at du introduserer kassen så snart dere vet at dere skal fly sammen.

Bruk godbiter, leker og andre belønninger for å gjøre kassen til et positivt og innbydende sted for kjæledyret. Dette vil bidra til å skape en positiv assosiasjon til buret og gjøre det til et mer behagelig og tiltalende miljø for kjæledyret. Ved å bruke disse positive forsterkningene vil kjæledyret gradvis lære seg å se på buret som et trygt og hyggelig sted.

Når du trener på buretrening, er det viktig å gradvis øke varigheten av tiden kjæledyret tilbringer i buret. Begynn med korte intervaller, slik at hunden kan utforske og bli kjent med kassen. Etter hvert kan du øke tiden den tilbringer i bingen, og sørge for at den er rolig og avslappet under hele prosessen.

Det kan være nyttig å bruke godbiter og leker som insentiver under buretreningen. Oppmuntre kjæledyret til å gå inn i kassen på egen hånd ved å legge godbiter og leker i kassen. Dette vil hjelpe hunden til å assosiere buret med positive opplevelser og belønning. I tillegg kan du vurdere å bruke beroligende hjelpemidler som feromonspray eller trøstende tepper for å øke følelsen av trygghet og avslapning.

Pakk en egen bag til kjæledyret ditt

Pakk en egen bag til kjæledyret ditt

Det er mange fordeler med å pakke en egen bag til kjæledyret ditt når du flyr. For det første kan du holde orden på alle forsyningene til kjæledyret og ha dem lett tilgjengelig under hele reisen. Det betyr at du slipper å rote i dine egne eiendeler for å finne det viktigste. For det andre sikrer en egen bag til kjæledyret ditt at du har alt du trenger for at det skal ha det komfortabelt og godt under flyturen. Ved å være godt forberedt kan du redusere stress og angst som kjæledyret ditt kan oppleve.

Nå som du forstår hvor viktig det er å ha en egen bag til kjæledyret ditt, kan vi ta en titt på hva du bør pakke når du flyr med hund og katt. Husk at det er viktig å ta hensyn til kjæledyrets spesifikke behov, så sørg for å tilpasse innholdet i vesken deretter. 

Denne vesken holder ikke bare alt organisert, men sørger også for at du har alt du trenger for å holde kjæledyret ditt komfortabelt og fornøyd under hele reisen. Sørg for at kjæledyrets reiseveske inneholder alt fra valpeunderlag og bæsjeposer til favorittleker, teppe, sølsikkert reisevann, matskåler og spesielle godbiter.

Lag en plan for hvordan du flyr med kjæledyret ditt etter flyreisen.

Når flyturen er over, er det viktig å gi kjæledyret litt oppmerksomhet og berolige det. Ta deg tid til å gå en tur med kjæledyret eller lufte det, slik at det får strekke på beina og lindre oppsamlet stress. Dette vil hjelpe kjæledyret med å tilpasse seg de nye omgivelsene og lindre ubehag etter en lang flytur.

Hvis du reiser fra flyplassen i bil, er det viktig å sørge for at kjæledyret ditt er trygt under reisen. Sørg for at du har det nødvendige utstyret, for eksempel en sikker transportkasse eller sele, slik at kjæledyret kan sitte trygt i bilen. Dette vil ikke bare beskytte kjæledyret ved bråstopp eller ulykker, men også forhindre at det blir en distraksjon for sjåføren.

Når du bestiller overnatting, er det viktig å velge et kjæledyrvennlig hotell. Mange hoteller tar nå imot kjæledyr, men det er alltid en god idé å dobbeltsjekke retningslinjene for å sikre at hotellet kan tilby et komfortabelt opphold for din firbente følgesvenn. Se etter hoteller som tilbyr kjæledyrvennlige fasiliteter, for eksempel avgrensede uteområder eller kjæledyrvennlige rom, slik at kjæledyret ditt får et behagelig opphold. Les reglene som gjelder når du skal til Norge med hund, katt eller ilder som kjæledyr.

Det viktigste å ta med seg

Å fly med kjæledyr kan være en utfordrende opplevelse, men med riktige forberedelser og kunnskap kan det bli en positiv og hyggelig reise for både deg og din pelskledde venn. Ved å følge tipsene og triksene vi har samlet her, kan du sørge for at kjæledyrets velvære blir prioritert og at det føler seg komfortabelt og trygt gjennom hele prosessen. 

Alt fra valg av transportkasse til tilvenning til flyplassmiljøet er viktig for å gjøre flyreisen til en behagelig opplevelse. Så ikke la frykten for å fly med hund og katt holde deg tilbake. Kast deg ut i eventyret og skap vakre minner med din firbente følgesvenn i luften!